פצעי אקנה ותזונה
אל תאכלו את זה – כי תקבלו חצ’קונים! כולנו שמענו זאת מהורינו, חברינו ואפילו מרופא המשפחה. חלק מהמחקרים המדענים טרם גילו קשר בין התזונה שלנו לבין אקנה. לא שוקולד, לא צ’יפס, לא פיצה, גם לא מוצרי חלב. אבל לעומתם יש מחקרים אחרים שאומרים ההיפך – ומוצאים כי ישנם בני נוער רבים שבהחלט התחילו לפרוח אחרי אכילת מוצרי חלב.
“תזונה בריאה חשובה כדי לספק לעור חומרי יסוד”, העור הוא האיבר הגדול ביותר בגופנו, כך שמה שטוב ליתר חלקי הגוף ודאי שטוב גם לעורנו. תזונה בריאה שעיקרה אכילה נכונה המספקת את כל הצרכים החיוניים באופן מאוזן, ויחד עם זאת הימנעות מאכילה מפריעה, לא רק הימנעות מג’אנק פוד, טיגון… אלא הימנעות גם מסוגים אחרים של מזון המסכלים ומונעים קיומם של תהליכים חיוניים של ספיגה ופירוק של ויטמינים חיוניים תמנע “יצירת” מחסורים המשפיעים לרעה על תפקודים חיוניים אחרים אשר באים לידי ביטוי בתופעות על פני עור הפנים והגוף.
רוב הרופאים אינם עושים את הקשר בין אקנה ותזונה, אך לתזונה יש חלק חשוב מאוד באקנה, לא רק כטריגר או גורם מעצים של הבעיה אלא כגורם מטפל.
פצעי אקנה ותזונה, בתרבויות פחות מתקדמות שצורכות תזונה השונה באופן משמעותי מתזונה מערבית, ללא פחמימות מזוקקות או פשוטות וללא מזון מתועש ומעובד, שיעור מקרי האקנה נמוך מאוד.
התגובה למוצרי מזון שונה מאדם לאדם, לכן יש להתייחס באופן אינדיבידואלי לכל אחד, יש כאלה שצ’יפס ושוקולד לא יזיזו לעורם, בעוד אצל אחרים כל מאכל עתיר בשומן או סוכר עלול לגרום להופעת חצ’קונים. מדענים רבים טוענים כי לא מצאו כל קשר ישיר בין התזונה לאקנה, אבל המוני בני נוער בעולם כולו מוכנים להישבע אחרת, ומי כמוהם יודע מה הם אכלו…בכל מקרה, חשוב לשמור תמיד על פרופורציות באכילה ולא להתנפל על כל ג’אנק פוד בהנחה שזה לא ישפיע על עורכם.
באופן כללי, רצוי להימנע מסוכרים פשוטים, ממתקים, שמרים, קמח לבן, מוצרי חלב, מזונות בעלי תכולה גבוהה של שומן רווי ושומן טרנס, מזונות חריפים הגורמים לייצור חום וכתוצאה מכך לאקנה, אלכוהול ועוד …ולהעדיף תזונה “מקררת” וקלה לעיכול.
יש לטפל במערכת העיכול מאחר ואקנה קשור גם לעיכול לא שלם של מזון, דבר הגורם להיווצרות רעלנים בגוף המתבטא גם בעור. ככל שהתזונה תהיה פשוטה יותר כך העור יבריא מהר יותר.
דיאטת ניקוי רעלים מאוד מומלצת, בייחוד אם יש עבר של נטילת אנטיביוטיקה. במקרה של שימוש ברואקוטן יש לשלב גם צמחים לתמיכה בכבד ושיקומו.
תזונה עשירה בסיבים תעזור לניקוי מערכת העיכול דבר חיוני וחשוב במצבי אקנה.
חשוב להרבות בשתיית מים על מנת לסלק רעלנים מהגוף ולשמור על רעננות ולחות העור.
היות והאקנה שונה מאדם לאדם, ייתכן שיש מאכלים מסויימים שגורמים לכם לפריחה על פניכם. הימנעו ממאכלים אלה. בדקו את תוספי המזון והוויטמינים שלכם מעל לכל – השתמשו בשכל הישר שלכם. שתו הרבה מים ואכלו מזון בריא ומאוזן – אבל אל תחששו לספק מדי פעם גם את תאוותיכם…
המידע המובא במאמר זה פצעי אקנה ותזונה מבוסס על המידע הכללי הרווח באתרי הרפואה והמדע בעולם, אין לראות בו כל המלצה או ייעוץ לטיפול ואין לראות בו ייעוץ או המלצה לרכישת תרופות. במידה והינך זקוק/ה לטיפול או הכוונה פני/ה לגורם המקצועי המתאים.
מניעת אקנה ותזונה – ויטמין A
ויטמין זה, או בשמו האחר, רטינול, נמצא בדגים שמנים, כבד ומוצרי חלב. ויטמין A המיוצר בירקות ובפירות ידוע בשמו בטה-קרוטן והוא מצוי בפירות ובירקות צהובים/כתומים כגון גזר, בטטה, משמש ומלון, כמו גם בירקות ירוקים כמו פטרוזיליה, תרד וכרוב. כמויות גדולות מדי של ויטמין זה עלולות להיות רעילות, לכן אל תגזימו בצריכתו.
מחקרים הוכיחו כי מטופלים שהתחילו לסבול מאקנה היו בעלי רמות נמוכות יותר של ויטמין A בדמם מאשר כאלה שלא סבלו מאקנה. אנשים עם אקנה חמור היו גם הם בעלי רמות נמוכות יותר של ויטמין E בדמם.
מניעת אקנה ותזונה – ויטמין B2
מתח ידוע כאחד הגורמים המחמירים אקנה קיימת, וויטמין B2 עוזר למנוע מתח. מזון המכיל ריכוז גבוה של ויטמין זה הם: דגנים, דגים, ביצים, בשר ועלים ירוקים.
מניעת אקנה ותזונה – ויטמין B3
נמצא באגוזים, ביצים, אבוקדו, כבד ובבשר רזה, ויטמין B3 משפר את חילוף החומרים ותורם בכך לעור בריא. הוא גם מוריד את הכולסטרול בדם ומסייע לחילוף של פרוטאין, סוכר ושומן בגוף – ובכך מגביר את האנרגיה שלנו באמצעות ניצול נכון של המזון שאנו אוכלים.
מניעת אקנה ותזונה – ויטמין E
ויטמין זה נמצא בשקדים, בוטנים, גרעינים שחורים, ברוקולי, נבט חיטה ושמנים צמחיים. נוגד החימצון החזק הזה מגן על תאי הגוף נגד השפעת הרדיקלים החופשיים, תוצרי הלוואי המזיקים של חילוף החומרים.
מניעת אקנה ותזונה – אבץ
גם בכמויות זעירות, האבץ ידוע כגורם המחזק את המערכת החיסונית של הגוף ומשפר את הבריאות הכללית – מה שמתבטא, כמובן, גם בעור. הוא נמצא בביצים, חיטה מלאה, אגוזים ופטריות.