כיצד סטרס משפיע על עורך – אם אתם מרגישים מתוחים ולחוצים, אפשר למצוא נקודת נחמה מרגיעה אחת: אתם לגמרי לא לבד. מחקרים מראים כי סטרס ומתח נפשי הופכים יותר ויותר לתופעה הנרחבת והמשפיעה של המאה ה-21. כך לצורך הדוגמה, האיגוד הפסיכולוגי האמריקאי מצא שלמעלה ממחצית האמריקנים מעידים על אורח חיים מתוח ומאתגר.
אם נודה על האמת מתח נפשי לפעמים מפיק מאתנו את המיטב וגורם לנו לבצע משימות בצורה יעילה ומהירה יותר. למעשה, זוהי גם אחת הסיבות האבולוציוניות שמתח נפשי קיים. אך כאשר הוא מתקיים לאורך זמן ובצורה בלתי מבוקרת או מרוסנת, הרי שהוא מוביל לנזקים נפשיים ופיזיים, בין היתר על עורנו.
מהו סטרס? וכיצד סטרס משפיע על עורך
לחץ הוא הדרך של גופנו להגיב לאיום. כשאנחנו מרגישים בסכנה, בין אם היא אמיתית ובין אם לא, הרי שהגוף מכניס את עצמו ‘להילוך גבוה’ שנקרא הילחם או ברח. זוהי דרכו של הגוף להגן עלינו, לסייע לנו להישאר ממוקדים וערניים, ולמעשה להיכנס לסטטוס של מצב חירום.
בעוד שבימים עברו הייתה זו תגובה מצילת חיים, הרי שכיום אנו מגיבים למצבי לחץ באופן שמתפרש על-ידי המוח כמסוכנים. האם אי-הצלחה במבחן באמת תסכן אותנו? וודאי שלא. האם עומס במקום העבודה יוביל לסכנה ממשית על חיינו? כמובן שלא.
כך למעשה, במצב מתמשך בו המתח הנפשי איננה מרפה, גופנו נמצא במה שנקרא סטרס. שלל תסמינים פיזיולוגיים לרבות לחץ דם גבוה ודופק מואץ, שאט אט נותנים את אותותיהם על גופנו.
רגישות יתר בעור
אחד מן התסמינים המובהקים שמשפיעים על סטרס הוא פריחות וסוגיות עור בריאותיות נוספות לרבות סבוריאה, פסוריאזיס ואקנה
הסיבה לכך נעוצה בהורמון המופרש באופן מוגבר כאשר אנו חשים מתוחים אשר עונה לשם קורטיזול. הורמון זה פוגע במערכת החיסונית וגובה מחיר מכלל המערכות בגוף. למעשה, מחקרים סטטיסטיים רבים הוכיחו כי מרבית המטופלים שמלינים על בעיות עור, הפגינו תסמינים בולטים של חרדה ומתח נפשי.
חוסר שעות שינה
מתח נפשי מוגבר עלול גם להתבטא בבעיות שינה. לצד תחושת התשישות שעלולה לפגום בתפקודנו השוטף, הרי ששעות שינה מועטות יכולות גם לתת את אותותיהן על הפנים ובדגש על אזור העיניים עם עפעפיים נפוצים, עיגולים כהים באזור התחתון והופעתם של קמטים בצידי העיניים.
נוסף על כך, תהליכים פיזיולוגיים שונים המתרחשים בשנת הלילה מזינים את הגוף ומסייעים בהאצת תהליכים טבעיים שונים לרבות הסרת תאים מתים וחידוש תאי העור. עם נתון שכזה, אין זה מפתיע כי מיעוט בשעות שינה מוביל לעור בעל מראה תשוש ולא חיוני.
עור יבש
למען האמת? אין פה השפעה ישירה על העור בכל מה שנוגע ליובש. אם כך, כיצד העור נוטה ליובש קיצוני יותר כשאנחנו בסטרס? הסיבה לכך נעוצה בקווי ההתנהגות שלנו, אלו שמאפיינים את מרביתנו במצבי לחץ ודחק. ככל שאנו לחוצים יותר, כך אנו נוטים לצרוך פחות מזון ושתייה.
הסיבה לכך נעוצה בעובדה שהגוף מבקש להסיר מעצמו כמה שיותר משקל כדי שנוכל ‘לברוח מהאיום’. כמובן שכאן אין באמת איום ממשי על חיינו, אבל לכו תספרו את זה למוח. עם צריכת נוזלים מועטה יותר, כך מיעוט הלחות משפיע גם על העור.
מה אפשר לעשות?
קל לייעץ אבל קשה ליישם: להיות רגועים יותר.
הדרך לאורך חיים רגוע יותר היא איננה פשוטה, אך היא בהחלט משתלמת. הקפידו להוציא מחייכם את גורמי המתח, וזאת כמובן במידת האפשר, ובחנו פעילויות שונות שיאפשרו לכם לפרוק מתחים ולנהל את הסטרס בצורה מבוקרת. מדיטציה היא דרך מצוינת לניהול מתחים, וכמוה פעילות ספורטיבית.
בקרנית מלמד נשמח לייעץ לך אודות אורח חיים בריא יותר שיאפשר לך ליהנות מעור בריא וחיוני. כבר במפגש הראשון, נספק אבחון מקצועי של עור הפנים בהתאמה אישית וקבלת תוצאות אפקטיביות כבר מן הטיפול הראשון.